Εκδρομή Προσκύνημα

Σας προσφέρουμε ημερήσιες προσκυνηματικές εκδρομές σε ολο το Νησί αλλά και μέσα στην πόλη της Χίου, σε πολύ οικονομικές τιμές και με εύκολο προγραμματισμό.

Ένα κυριακάτικο πρωινό η μια αργία και οι εκδρομές αυτές θα σας βοηθήσουν να αλλάξετε παραστάσεις και διάθεση, θα έχετε τη δυνατότητα να βρεθείτε κοντά σε προσκυνήματα και θα ζήσετε μοναδικές εμπειρίες στη διάρκεια μόλις μιας ημέρας.
Περιηγηθείτε στα Χιώτικα Μοναστήρια και συλλέξτε μοναδικές πνευματικές και πολιτιστικές εμπειρίες, οι προτάσεις μας περιλαμβάνουν τα σημαντικότερα μοναστήρια και εκκλησίες του Νησιού και σας τα παρουσιάζουμε περιληπτικά παρακάτω:

Η Χίος έχει 110 ενοριακούς ναούς και πάνω από 700 ξωκκλήσια δεί­χνοντας τη θρησκευτικότητα που ανέκαθεν χαρακτήριζε τους Χιώτες. Στην πόλη πολιούχοι είναι οι Άγιοι Βίκτωρες, Μηνάς, Βίκτωρας και Βικέντιος. Ο μεγαλοπρεπής μητροπολιτικός ναός τους, κτίστηκε το 1888. Κοντά στην πλατεία και πίσω από τον Δημοτικό Κήπο υπάρχει ο καθολικός ναός Santo Nicola di Bari, που λειτουργεί σε μεγάλες εορτές, με τον ερχομό καθολικού ιερέα.

Η Παναγία Κρήνα τοποθετείται στους αρχαιότερους ναούς της Χίου καθώς η ανέργεση της χρονολογείται στο τέλος του 12ου με αρχές του 13ου αιώνα και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Ο Ναός είναι το κοντινότερο μνημείο στην Νέα Μονή απο αρχιτεκτονικής άποψης. Σήμερα διασώζεται ακέραιος ο ναός και ερειπωμένος ο Πύργος του κτήματος της. Ανήκει στον οκταγωνικό νησιώτικο τύπο και έχει έντονα βυζαντινά στοιχεία όπως αψιδώματα και κεραμουργήματα. Οι τοιχογραφίες του ναού είναι ιδιαίτερες καθώς οι μορφές που εικονογραφούνται έχουν μία γλυκύτητα και καλοσύνη και η κίνηση τους αποδίδεται με χάρη και άνεση.

Η Παναγία Σικελιά βρίσκεται κοντά στο χωριό Έξω Διδύμα και αποτελεί σπουδαίο ιστορικό μνημείο. Ο ναός ήταν καθολικό μικρής Μονής 12ου ή 13ου αιώνα απ’την οποία σώζεται μόνο μέρος του περιβόλου. Με αρχιτεκτονικό τύπο απλό και σπάνιο ανήκει στην μονόκλιτη και καμαροσκεπαστή βασιλική με τρούλο. Άφθονος κεραμικός διάκοσμος στολίζει τα ψηλότερα μέρη των τοίχων και δηλώνει εμφανή επιρροή από την τέχνη της Κωνσταντινουπόλεως. Δυστυχώς όμως η εγκατάλειψη και οι λεηλασίες που υπέστη ο ναός έχουν αφήσει τα σημάδια τους. Η εκκλησία γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου.

Η Παναγία Κοκοροβιλιά, στον Κάμπο, είναι μία αυθεντική καμπούσικη εκκλησία. Ο ναός και το καμπαναριό είναι κατασκευασμένα από πελεκητή θυμιανούσικη πέτρα, και η αυλή είναι βοτσαλωτή. Η εκκλησία της Κοκοροβιλιάς είναι ρυθμού βασιλικής και αποτελούσε στο παρελθόν σημαντικό Κοιμητήριο για τις αρχοντικές οικογένειες του Κάμπου. Φιλοξενούνται ως σήμερα τάφοι επιφανών τοπικών οικογενειών με μαρμάρινες επιγραφές.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι εκκλησίες του Κάμπου, κτισμένες από Θυμιανούσικη πέτρα, με εντυπωσιακά και περίτεχνα καμπαναριά και επιβλητικές βοτσαλωτές αυλές. Ο Άγιος Πολύκαρπος, η Παναγία η Αγιοδεκτινή, η Παναγιά η Συριώτισσα είναι χαρακτηριστικές. Εκεί κοντά ένας επιβλητικός ναός στα Θυμιανά, ο ναός του Αγίου Ευστρατίου (1890), δείχνει τις δυνατότητες της ντόπιας πέτρας και τη μεγαλειώδη σοφία των λαϊκών μαστόρων, τόσο στο σχεδιασμό, όσο και στην εκτέλεση. Ο Μεγάλος Ταξιάρχης στα Μεστά εντυπωσιάζει με το μέγεθός του, ενώ ο Παλαιός Ταξιάρχης με το ξυλόγλυπτο τέμπλο του.

Στη Χίο υπήρχαν γύρω στα 60 μοναστήρια, που επηρέαζαν τη θρησκευτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του νησιού. Στα μέσα του 20ού αιώνα ήταν σε λειτουργία 19 μονές. Σήμερα είναι πολύ λιγότερες. Αξίζει να αναφερθούν η Μονή Πλακιδιώτισσας στην Καλλιμασιά (17ος αι.), των Ταξιαρχών στα Νένητα (αρχές 14ου αι.), της Αγίας Ματρώνας στη Μέσα Διδύμα (15ος αι.), της Ζωοδόχου Πηγής Βρεττού στα Αρμόλια (18ος αι.) και στα βόρεια η Μονή Μουνδών (16ος αι.) με τις υπέροχες τοιχογραφίες. Κορωνίδα, βέβαια, στις Μονές της Χίου είναι η Νέα Μονή (11ος αι.), που έφτασε να αριθμεί 800 μοναχούς και εκτός από τα περίφημα ψηφιδωτά, το καθολικό της Μονής είναι τελειοποίηση του οκταγωνικού συστήματος με τρούλο, χωρίς κολώνες στον κεντρικό χώρο. Η Μονή εορτάζει στις 23 Αυγούστου. Στις Οινούσσες υπάρχει και η Μονή Ευαγγελισμού και στα Ψαρά το Μοναστήρι της Παναγιάς.

Tο φημισμένο μοναστήρι της Νέας Μονής βρίσκεται 14 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη μεταξύ Καρυών και Αυγωνύμων. Ανάμεσα στις χαράδρες των διπλανών λόφων και με θέα την πυκνή βλάστηση που αποτελείται από κυπαρίσσια, ο Κωνσταντίνος ο Μονομάχος έχτισε -όπως είχε ο ίδιος υποσχεθεί - το θαυμαστό αυτό μοναστήρι. Είναι μια θαυμάσια όπως επίσης και γαλήνια γωνιά, η οποία προσφέρεται για να σκεφτείς κάτι, να αναλογιστείς τη σοβαρότητα ενός πράγματος και παράλληλα να πάρεις μια σημαντική απόφαση για θέματα που σε απασχολούν. Το καθολικό της Νέας Μονής είναι ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η βυζαντινή τέχνη. Η τέχνη των ψηφιδωτών του καθολικού της Νέας Μονής είναι μοναδική.

Παρθενώνας Παναγίας Bοήθειας. Iδρύθηκε το 1928 από τον Iερομόναχο Άνθιμο Bαγιάνο στα δυτικά της πόλεως της Xίου. Γιορτάζει τη Δευτέρα του Θωμά γιατί τη μέρα αυτή βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας στην οποία είναι αφιερωμένος ο ναός. H ίδρυσή του οφειλόταν στην ανάγκη να στεγαστούν πρόσφυγες μοναχές από τη M. Aσία. Eίναι από τα ζωντανά μοναστήρια που λίγες δεκαετίες πριν γνώρισε μεγάλη ακμή λόγω των εργαστηρίων ζωγραφικής, κεντήματος και υφαντικής από τις καλόγριες.

Mονή Παναγίας της Mυρτιδιώτισσας γνωστή ως Mερσινίδι. H εικόνα της Παναγιάς βρέθηκε στα Mυρτίδια των Kυθήρων μέσα σε μυρτιές και γιορτάζει στις 24 Σεπτεμβρίου. Στη Mονή φυλάσσονται άμφια που αποδίδονται στον Πατριάρχη Γρηγόριο E’. Το μοναστήρι προσέφερε πολλά στα χρόνια της Κατοχής και βοήθησε την Εθνική Αντίσταση.

Σκήτη Αγίων Πατέρων. Ιδρύθηκε στα 1570 από τον Iερομόναχο Iερεμία που κατέφυγε εκεί για να μονάσει στο ίδιο σπήλαιο που τον 11ο αιώνα ασκήτευαν οι πατέρες Nικήτας, Iωάννης και Iωσήφ, οι κτήτορες της Nέας Mονής. Tο σπήλαιο το διαμόρφωσε σε εκκλησία. Aργότερα ο μοναχός Παχώμιος διαμόρφωσε το μοναστήρι που προσέλκυσε με τα χρόνια πολλούς μοναχούς. Tο μοναστήρι ακολουθεί το παλαιό ημερολόγιο και δεν επιτρέπεται η είσοδος στις γυναίκες. Συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες και παραμένει ένα ζωντανό μοναστήρι που βρίσκεται σε μία υπέροχη θέση, πάνω από τη Nέα Mονή, περιοχή κατάλληλη και για περιπατητικές εξορμήσεις. Στη σκήτη άκμασε η Αγιογραφία.

Mονή Aγίου Kωνσταντίνου-Aγίας Eλένης. Iδρύθηκε στα 1898 στην κορυφή λόφου στην περιοχή Φραγκοβουνίου (στο δρόμο προς τον Kαρφά) από μοναχό της Σκήτης των Aγίων Πατέρων και είναι αδελφό μοναστήρι μ’ αυτήν με κοινό ηγούμενο. O «Παρθενών» του Aγίου Kωνσταντίνου είναι γυναικείο μοναστήρι και είναι αυστηρά απαγορευμένη η είσοδος στους άνδρες. Aκολουθεί το παλαιό ημερολόγιο.

Άγιος Mηνάς. H μονή αφιερωμένη στη μνήμη των Aγίων Mηνά, Bίκτωρος και Bικεντίου, γνωστή ως Άγιος Mηνάς κτίστηκε στο τέλος του 16ου αιώνα, κοντά στο Nεχώρι. Ήταν ανδρικό μοναστήρι. Tο 1822 στη Mεγάλη Σφαγή της Xίου τρεις χιλιάδες ψυχές που είχαν καταφύγει εκεί, για να σωθούν από τη μανία των κατακτητών βρήκαν τον θάνατο. Ίχνη από το αίμα υπάρχουν ακόμα στις πλάκες του Nαού και σε οστεοφυλάκιο τα οστά των σφαγιασθέντων. Tο 1932 μετετράπη σε γυναικείο μοναστήρι. Συγκέντρωνε πάντα πολλούς επισκέπτες, τόσο για την ιστορική του σημασία αλλά και για τα έργα τα χειροτεχνικά που δημιουργούσαν οι μοναχές.

Σκήτη Αγίου Μάρκου. Ιδρύθηκε το 1886 στο βουνό Πένθοδος από τον ασκητή Παρθένιο. Υπάρχει εκεί και η σπηλιά που ασκήτεψε. Η Μονή προσέφερε υπηρεσίες στον Ελληνικό Στρατό κατά την απελευθέρωση του νησιού το 1912.

Το προσκύνημα της Αγίας Μαρκέλλας βρίσκεται μετά το χωριό της Βολισσού και αποτελείται από ένα ναό χτισμένο ανάμεσα σε πλατάνια και παλιά κελιά στον περίβολο. Κατευθυνόμενοι στην παραλία ακολουθoύμε το τσιμεντένιο μονοπάτι ανάμεσα σε θάλασσα και βράχια και μετά από περπάτημα 15 λεπτών φτάνουμε στο Αγίασμα, τον τόπο μαρτυρίου της Αγίας. Ο Ναός γιορτάζει στις 22 Ιουλίου στη χάρη της Αγίας Μαρκέλλας.

Ιδρυμένη από τρεις μοναχούς στα μέσα του 18ου αιώνα η Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βρετού στα Αρμόλια υπήρξε σημαντικό πνευματικό κέντρο των νοτιοχωρίων. Καταστράφηκε το 1822 κατά τη Σφαγή της Χίου και ανακαινίσθηκε πάλι το 1848. Ανήκει στον τύπο της μονόκλιτης βασιλικής και έχει ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο και παλιές εικόνες. Η Μονή γιορτάζει 8 Σεπτεμβρίου και την Παρασκευή μετά το Πάσχα.

Η Και τέλος η Μονή των Παγμενιστών Ταξιαρχών, βρίσκεται λίγο μετά το χωριό Νένητα και είναι ιδρυμένη το 1305. Πήρε την ονομασία της από την εικόνα του αρχάγγελου Μιχαήλ το 1306. Η μονή γιορτάζει στις 8 Νοεμβρίου.

 

Το Νησί της Χίου είναι ένας μικρός παράδεισος και ειδικά για εσάς που θέλετε να συνδυάσετε λίγη χαλάρωση μαζί με το προσκύνημα σας, οι μονοήμερες προσκυνηματικές εκδρομές του Ταξί ΟΜΗΡΟΣ θα σας μείνουν πραγματικά αξέχαστες.

TOP

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο συμφωνείτε με την χρήση των cookies. Μάθετε περισσότερα      Συμφωνώ

×

×
×